ЗА НАС

Читалище „Иван Николаевич Денкоглу – 1867 г.“ е първото читалище в София, основано още преди Освобождението. Идеята за създаването му дава един от най-големите дарители през епохата на Възраждането – Иван Николаевич Денкоглу. Той завещава 600 тома книги със заръката: „…оставям ви една библиотека, около която да се събирате за общо читалище“. Основите му се полагат през 1867 г. и до днес, то има вече над 150-годишна история. Достоен носител е на орден „Кирил и Методи“ I степен.

  В съвременната модерна и динамична среда нашето читалище продължава да бъде духовен, образователен и обществен център, да съхранява и осъвременява една от най-старите български културни традиции.

  Сред възпитаниците са деца, тийнейджъри и възрастни, които се обучават в пет школи, курс, два клуба и хор. Екипът на читалището са преподаватели с висока професионална квалификация и дългогодишен педагогически опит. В практиката си те съчетават класическите методи на преподаване с иновативен, креативен и насочен към потребностите и таланта на всяко дете подход.

  В английската забавачка уроците по английски език протичат с театър и музика. Съчетават се с часове по родна реч и математика и се допълват с беседи за празниците и традициите, творчески занимания и много игри.

     

  Чуждоезиковото обучение продължава в курса по английски език, където от първите уроци за буквите и звуковете, думите и фразите, учениците напредват в граматиката, развиват комуникативни способности и усет за слушане с разбиране, работят върху писмената си подготовка.

  Възпитаниците на музикалната школа по пиано и китара овладяват умения да свирят на музикалния инструмент, изпълнявайки произведения от класиката, поп, рок и джаз културата. Някои от тях, които притежават певчески заложби, подготвят и вокален репертоар.

  Балет и танцов театър „Коломбина“ е една интересна художествена форма, която вплита изразните средства на класическия балет, модерния танц и театъра. Към школата беше открита театрална студия за изучаване на техника на говора и сценична реч, а по-късно се обособи и още един модул: детска вокална формация – индивидуално и хорово пеене, солфеж и теория на музиката. Водещата идея за синтез на изкуствата намира художествена реализация в създаването на цялостни балетно-театрални спектакли за голямата сцена.

  

  Школата за актьорско майсторство и комуникативни сръчности „Визион“ предлага обучение чрез импровизации и упражнения от майсторите на театъра Константин Станиславски, Майкъл Чехов, Антонио Барба, както и участие в пиеса и подготовка за кастинг.

  В творческа работилница „Синият кит“ за приложни занимания децата експериментират с разнообразни техники за моделиране и рисуване.

  

  Спортните занимания в таекуон-до клуб „Феникс“, освен че дават на трениращите отлична спортна подготовка, ги възпитават в добродетели, постоянство, целеустременост и висок дух.

  Танцов клуб „Огледало“ е за всички почитатели на латиноамериканските танци, които са предизвикани да излеят своята страст към танца във вълнуващи изпълнения на танцови вечери, демонстрации и семинари.

  Горди сме, че и Академичен мъжки хор „Гусла“ присъства в нашата пъстра културна палитра. Изпълненията на хора са част от официалните чествания на всеки наш национален празник. Не след дълго хорът предстои да отбележи 100-годишен юбилей!

  Школите при читалището имат изяви на сцените на национални и международни събития, състезания, конкурси и фестивали.

  Притежаваме и богата библиотека. Стремим се периодично да обновяваме книжния фонд с разнообразни жанрове и съвременни заглавия.

  Надяваме се с разнообразната си дейност да приобщим към нас все повече възпитаници, съмишленици и последователи.